joi, 19 martie 2015

DEAD END....again

E 3 dimineata. Stai in fotoliu, aproape de patul unde doarme EA. E intuneric, doar lumina televizorului mai da impresia de miscare. Nu se aude nimic, sonorul aparatului este inchis, si in afara de cateva zgomote de "fundal" din fata blocului totul este inghetat ca intr-o fotografie veche alb-negru. O privesti cum doarme, o privesti in cea mai naturala stare in care a vazut-o vreodata cineva. Ii privesti dungile trasate de cearceaf pe piele, parul ravasit, gura intredeschisa si ti se pare ca-i auzi respiratia. Zambesti. Probabil era mai palpitant daca sforaia sau avea gaze. Aveai ce sa-i povestesti dimineata. Asa cum e, cu sforaituri sau fara, iti vine sa o iei in brate. E EA, cea langa care ai trecut in cativa ani prin toate, bune sau rele, si care te-a acceptat asa cum esti. Probabil ca daca s-ar trezi acum, s-ar ascunde sub lenjerie si te-ar certa ca te holbezi la ea. Nu poate sa inteleaga ce gandesti tu de fapt. Nu poate sa inteleaga ca naturaletea ei in momentul asta inghetat in timp este cel mai frumos lucru pe care il vezi la ea. Nu poate sa inteleaga ca o preferi asa decat in stadiul "gata de iesit din casa".

Iti dai seama ca de fapt, cam atat a ramas din ceea ce visai ca o sa fie. O colega frumoasa de camera, un foarte bun prieten si confident, un bun interlocutor de vorbit vorbe si de omorat secunde, un partener de sex fara surprize, fara oprelisti, fara descoperiri. Chiar si acum, o privesti si ai o stare contradictorie. In vremuri trecute, acum cativa ani, care acum par secole, ai fi trezit-o sarutand-o, i-ai fi explorat corpul pana sa se trezeasca bine, i-ai fi oferit placere pana sa apuce sa deschida ochii. Ar fi fost din nou ceva sentimental-animalic, placut, umed, sacadat. Ar fi urmat apoi linistea si somnul adanc cu zambetul pe buze. Acum? Acum o privesti. Nu faci nici o miscare pentru ca orice miscare ai face deja ea s-a intamplat in mintea ta. Nu mai exista nimic sa-ti dea sentimentul exclusivitatii. Nu mai exista sentimentul experientei interzise. Ceea ce visai sa faci cu o femeie, deja s-a intamplat. Ce visai sa-ti faca o femeie, la fel, e istorie. Corpul ei nu mai reprezinta un teren de joaca, exista in mintea ta o cartografiere exacta a tuturor formelor ei de relief. Daca ti-ar da cineva un ghem de plastilina probabil i-ai putea face in 3 minute o mica statuie, replica fidela a iubitei tale.
Din toate lucrurile de pe lume pe care le-ai putea face, alegi sa o lasi sa doarma si sa o privesti. Din nou te intristezi caci si aceasta contemplare va aluneca in desuet, nu ti se va mai parea ceva bun de facut la 3 dimineata.

Iti muti privirea spre televizor. Stii ca esti cu ea, dar te simti singur. Stii ca o iubesti si ca te iubeste, dar dintr-o data expresiile astea au devenit fara continut. Creierul nu poate procesa un non-sens. Ti-ai dorit sa ai o astfel de relatie din primele zile de adolescenta. E tot ce asteptai sa se intample. Acum ti s-a intamplat. "Ai grija ce-ti doresti ca ti s-ar putea implini" nu mai este o vorba amuzanta. E un adevar dureros. Nu mai simti decat franghiile cu care singur ti-ai legat existenta.

Ai putea pleca sa te plimbi cu masina prin oras. E superba linistea noptii, luminile, cuplurile intarziate, maturatorii inca somnorosi, muzica ce razbate din cluburi sau chefuri. Dar realizezi ca poate ea nu o sa-ti inteleaga pornirile. O sa creada ca faci ceva necurat. Si, intelegi ca lumea ta nu este acolo, la volan ci aici, langa patul in care doarme ea. Realizezi ca lumea ta fara granite, a intrat la apa, metru cu metru, pana a ajuns la dimensiunea unui dormitor. Acestui dormitor. Cineva ti-a spus ca intr-o relatie e bine sa ai tot timpul pe un perete imaginar un tabel cu doua rubrici: pro si contra. Acum, nici macar nu ai curaj sa faci tabelul. Nu ai nevoie de linii pe pereti ca sa iti dai seama ca lista lucrurilor pe care NU le mai faci este enorma. Noroc ca nu suferi de claustrofobie caci atunci erai deja in criza. Esti prins intr-o cutiuta, cu gaurele in pereti cat sa ai aer sa respiri. Ti-ai dori cu disperare sa iesi, sa fi liber, sa bei o cafea, sa flirtezi cu o necunoscuta, sa simti alt parfum, sa atingi alte forme, sa faci glume porcoase cu prietenii, sa pleci 3 zile cu cortul intr-o expeditie de pescuit, sa fi complimentat de alta femeie, sa te simti din nou barbat. Ti-ar place sa te simti viu. Ti-ar place sa iti regasesti lumea ta fara granite. Dar o iubesti mai mult decat propria persoana si stii ca nimic din ce ar atinge-o pe ea nu e permis. Si atunci? Privesti prin gaurelele cutiutei tale si esti constient ca si daca tipi, nu te aude nimeni. Ai putea sa "furi" mici bucatele de bucurie din exterior prin minciuna sau infidelitate. E o gura de aer. Ai simti CEVA. Ti-ar fi teama ca EA sa nu afle. Si frica e tot un sentiment. Dar tot cutiuta iti este casa. Pentru ca nu poti alege nici una din variante....

Cand lumina zorilor incepe sa patrunda in camera, fotoliul iti gazduieste somnul. Unul chinuit si agitat. Visezi ca in dormitorul vostru, pe un perete, in locul unde era televizorul troneaza acum un imens romb galben: DEAD END. Literele incep sa "sangereze", scurgandu-se in forme horror, in timp ce langa tine este EA. Te tine in brate si-ti spune ca ii e asa bine cand sunteti impreuna. Te trezesti brusc si-ti dai seama ca a fost un vis. Un vis care totusi ti se pare ca are o noima. Realizezi ca EA e deja treaza. Chiar daca n-o auzi prea bine, iti dai seama ca deja iti prezinta programul pe care-l aveti impreuna azi.
Te ridici, si stai nemiscat un minut privind spre masina din parcare. Nu stii de ce, dar subconstientul tau deja stie.

Niciun comentariu: