marți, 31 martie 2015

Ne pare rau, tocmai s-a terminat!

Am mai scris despre faptul că România este o căruță scăpată la vale din care, cine mai apucă, se mai aruncă peste bord ce se mai poate fura. Vezi toți băseștii, cocoșii, năstașii, elenele (foto) și alții.


După perioada de nebunie financiară din 2008-2010, cînd băncile aruncau cu bani în noi de parcă le era frică să nu li se strice, a venit tanti Kriza și a lăsat visteriile goale. Bineînteles că pentru căcații de politicieni s-a găsit o soluție: ne împrumutăm la FMI (noi) ca să avem de unde fura (ei).  Și, momentan, pentru ei nu a fost Kriză.

A fost chiar mișto! Numai că....Ne pare rău, și banii împrumutați s-au terminat. În 2015 s-a început reorganizarea și redistribuirea averilor (care au mai rămas, desigur). Cum? Cu DNA. Ai furat ca spartu' , dosar, arestat preventiv, luăm banii și dacă nu luăm banii, pleci tai-tai!
Varianta 2 e clasică și se aplică de pe vremea boierilor feudali: trimite perceptorii (vezi ANAF, vezi pînditorii de boschet din Poliția Rutieră, vezi taxa de poluare etc.) să jupoaie tot ce se mai poate de la negrii (mici bussiness-uri, angajați și alte persoane ce au în comun doar un ghinion: cetățenia română etc.).
Dar nici cu asta nu o să meargă prea mult. Pentru că nu prea mai sînt bani. Mai deloc. Așa că hienele trebuie acum să se halească între ele.
Și românika nu e formată numai din puliticieni. Cam peste tot se trag obloanele.
Sănătate? Moarte ușoară. Administrație? La rînd vă rog. Locuri de muncă? Necalificat. Salarii? Zîmbiți vă rog. Afaceri legale? Ce, sîntem masochiști? Drumuri? ...de piatră. Autostrăzi? He, he, he, funny!  Școli și educație? Fabrică de jmekeri rupți în cur, să moară mă-ta!
Că tot veni vorba de educație, să parlim de TVR.
Televiziunea națională, locuri de muncă un pic călduțe unde nu te poți angaja dacă nu ești oligofren. Educație prin interviuri cu Florin Cîrnați, pardon...Salam, nu prea văd posibilă.
 În schimb, anii de muls bani de la fraieri prin taxa TV, nu au reușit să sature lucrătorul TVR-ist care producea din greu emisiuni de căcat (cu moț, chiar) și marea instituție (are 13 etaje pline de retardați) s-a dus în cap. Nu mai au bani nici măcar să cumpere singura lor marfă vandabilă: meciurile de fotbal naționale. Nu că ar avea ce vedea prostimea! Tot praf e și fotbalul nostru, în ton cu restul țării.
Nu mai spunem că Liga lui Mitică se vede pe niște posturi, Europeanul pe alte posturi, Champions League pe alte posturi, și tot așa, din post în post, de rămîi prost.
Nu-i nimic. Cine dă doi bani pe bambiliciul românesc, denumit generic futbol, nu prea are toată țigla pe casă. Ne mulțumim cu telenovele chinezești, emisiuni culturale despre cîntatul la frunză, talk-show-uri cu Neika-Nimeni despre Neika-Nimeni și, ocazional, cîte un meci cu naționala Pupătorului Fruntaș de Icoane Sfințite (fostă naționala lui Vițurcă) unde îi tragem tare cu cafea să nu ne ia somnul cand avem vreun derby cu Insulele Feroe.

Norocul TVR este că are și comentatori profesioniști care reușesc să ne țină conștienți, chiar dacă bulversați cîteodată, cu transmiteri LIVE de comentarii inteligente de genul celor de la Mondiale:

"Atacurile încep să devină mai tare"
"Filosofia australienilor e ca după ce pierd mingea, tot ei să o recupereze"
"Scopul lui Pletikosa, portarul Croaţiei, e să nu ia gol"
"A doua lovitură de colţ, de data aceasta de pe aceeaşi parte"

"În prima partidă din grupă, Argentina a învins Bosnia cu 2-1, iar Iran a terminat de asemenea la egalitate cu Nigeria exact cu acelaşi scor"
"Ce înseamnă să ai curaj. Dacă pînă acum, la fazele fixe, erau 3 oameni în careu, acum, iată, sînt nu mai puţin de 4"
"Sîntem aproape de minutul 39, 38 al întîlnirii, chiar 40"

"Suporterii Iraniei"
"Zabaleta, pardon, a fost Palacio, îmi cer scuze, calviţia comună e de vină"
"Sînt Florin Mihoc şi Bogdan Tomulică şi vă mulţumesc pentru atenţie"
"Au fost deja două goluri, văzute doar de mine, dar care n-au fost goluri şi alte două văzute de toată lumea, care într-adevăr au fost goluri"

"Centrare în careu şi vine un luft ca la manual al lui Bony"
"Aceasta e una din puţinele schisme din apărarea Algeriei"

"Cabaye a ieşit din teren şi şi-a tras o flanea"
"Se aud OLA-uri în tribune"
"Şi-acum Matuidi face 3-0 . Să revedem reuşita... Nu, nu, nu este gol!"
"După această partidă, urmează Argentina - Bosnia, de la ora 22:00... Mă scuzaţi, de la ora 01:00. Am comentat partida Japoniei de azi-noapte şi am pierdut noţiunea timpului"
"E penalty pentru Franţa. Arbitrul nu va da cu spray, fiindcă nu e nevoie de zid"
"Producătorii mă ajută cu nişte date tehnice pentru a avea subiecte de discuţie"
"Antonio Mavuba este un excelent taclăr"
"Şi acum... NO GOAL! Nu este gol! Asta înseamnă că... E gol, e gol, e gol!"
"Încă un corner care va intra în caseta tehnică a partidei"
"David Luiz va reveni la Chelsea şi va avea un nou coleg, pe Cesc Fabregas" (Luiz a semnat cu PSG)
"Marcelo, autorul moral al autogolului"
"Oscar merită un Oscar"
"În Brazilia este iarnă, 18:00, întuneric bocnă"
"În careu este o adevărată perdea de picioare"
"Hogdson a antrenat 16 echipe de pe opt continente!"
 

Și preferata mea, din meciul Franța-Germania,
”nemții sînt iritați că germanii intră la rupere!”

Vai de mama noastră.

Niciun comentariu: